Plancha bakken is al jaren een populaire manier van buiten koken en wordt daarom ook steeds vaker gebruikt. Plancha bakken is van zichzelf een eenvoudige manier om te bakken, koken of roken maar kan nog makkelijker worden gemaakt met onze 4-handige tips.
Tip 1: Het eerste gebruik van de plancha bakplaat
Voor het eerste gebruik van een plancha is het goed om te weten dat de plancha bakplaten worden geleverd met een vette laag erover. Dit wordt gedaan om het roesten van het staal tegen te gaan tijdens distributie en opslag. U kunt de plancha direct gebruiken. Laat de plaat goed heet worden en haal met een spatel het eerste laagje vet van de plancha. Is de eerste laag eraf dan kunt u zelf de bakplaat invetten met olie en het bakken kan beginnen.
Het leuke aan plancha bakken is de veelzijdigheid van de bakplaat. U kunt de bakplaat uiteraard goed gebruiken voor het bakken van heerlijke hamburgers, groentes of aardappelschijfjes maar u kunt ook de bakplaat goed gebruiken om een sausje in de pan warm te maken of een stukje vis te bakken met een rookplankje. Het makkelijke gebruik van de plancha maakt het buiten koken voor iedereen toegankelijk.
Originele plancha gerechten:
- Gebakken eitje in paprikavormpje
- Visje van een houtplankjes
- Kipsiesjes met satésaus
- Hamburger met cheddarkaas
Tip 2: Schoonmaken en opbergen
Na gebruik van de plancha kunt u de etensresten eenvoudig met de spatel in het vuur gooien. Laat de bakplaat afkoelen en vet de plancha in met olie en een keukenpapiertje. Hierna kunt u de plancha opbergen. Mocht de plancha bakplaat toch zijn gaan roesten en wilt u deze weer gaan gebruiken? Geen paniek, u kunt de roest er vanaf halen met een staalborstel of met een spatel de roest verwijderen.
Tip 3: Handige accessoire bij het plancha bakken
Bij buiten koken horen natuurlijk handige accessoires om het bakken makkelijker te maken. Met een goede spatel en tang in de hand kunt u ieder gerecht tot een succes maken. Daarnaast zijn bijvoorbeeld een schort en hittebestendige handschoenen handige accessoires om een hete pan mee van het vuur te pakken of het hout bij te vullen.
Tip 4: Losse plancha kopen of toch een complete buiten keuken?
De plancha bakplaat is verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Naast de losse plancha's zijn er buitenkeukens zoals de BonBiza of de OFYR classic die bestaan uit een sokkel (met eventueel een houtopslag), een vuurschaal en een plancha bakplaat. Hiermee kunt u dus direct aan de slag en heeft u geen losse vuurkorf of tuinhaard nodig.
Heeft u al een vuurkorf of vuurschaal en wilt u deze aanvullen met een plancha bakplaat, dan is dat uiteraard mogelijk. De plancha bakplaten zijn er in maar liefst 8 maten en zijn dus eenvoudig te matchen met uw vuurkorf of vuurschaal. De plancha bakplaten zijn beschikbaar in hele of halve uitvoeringen en kunnen daarbij ook nog worden gecombineerd met een halve grill.
Als laatste optie kunt u een unieke tuinhaard aanschaffen en hierbij de plancha bakplaat direct mee bestellen. Houd u van een vuurtje stoken met een tuinhaard en wilt u hierbij ook het plancha bakken uitproberen dan zijn er diverse tuinhaarden van BonFeu die u deze gelegenheid kunnen geven. Kies bijvoorbeeld voor de BonTino of de BonCarré tuinhaard. Deze tuinhaarden kunnen beide worden uitgebreid met een plancha bakplaat.
Vragen of advies? Neem gerust contact op
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het gebruik, het onderhouden of de mogelijkheden van plancha bakken of de plancha’s in ons assortiment. Aarzel niet en neem gerust contact op. Of kijk op ons YouTube kanaal en vind nog veel meer tips en inspiratie.