Denkt u aan barbecueën, dan denkt u al snel aan grote stukken vlees, hamburgers en spiesjes van de grill. Maar natuurlijk zijn er ook genoeg vegetarische BBQ-recepten met heerlijke bijgerechten van de barbecue. Groenten op de bbq, een stukje vis op een rookplankje of toch een mals stukje vlees van de grill, barbecue inspiratie vindt u in deze blog.
Vis op de bbq
Een stukje witvis of juist een stevige zalm, vis klaarmaken op de grill kan een extra bijzondere smaak geven aan een relatief vlakke smaak van vis.
Vis op rookplankje
Een bekend recept van OFYR is de vis van het rookplankje. Hiervoor heeft u nodig:
- Cederhouten rookplankjes
- Zalmfilet
- Marinade naar wens (zoals pittige of frisse kruiden)
- Plancha/bakplaat/grillplaat
Instructies:
- Verwarm de barbecue tot 150 °C.
- Plaats de zalmfilets op de rookplankjes met de marinade. Laat deze ongeveer 15 tot 20 minuten garen. Beoordeel zelf wanneer de zalm naar wens is.
- Haal de filet van de huid en serveer op een bord met een zelfgemaakt sausje met dille en garnering (zoals dille of bieslook).
Garnalen van de bakplaat
Gebakken garnalen van de plancha. Een heerlijk zomers hapje voor iedere barbecue. Hier heeft u voor nodig:
- Garnalen
- Sjalot
- Kruidenmix (bijv. Basilicum, dille, peterselie, oregano)
- Zachte boter
- Knoflook
- Plancha/bakplaat/grillplaat
Zo maakt u het:
- Snijd de sjalot fijn en meng met de kruiden.
- Klop de boter rustig los en meng met de kruiden.
- Haal eventueel het staartje van de garnaal en dep deze droog.
- Smeer de garnalen in met kruidenboter en bak ongeveer 3-4 minuutjes op de plancha bakplaat.
Tip: rijg de garnalen op een stokje voor een handzame snack.
Vegetarische barbecue recept
Barbecueën kan natuurlijk ook heel erg goed met enkel plantaardige ingrediënten.
Bruschetta met burrata en vijgen
Fruit, groente, brood of aardappels. Verschillende vegetarische ingrediënten krijgen een extra smaak door deze te grillen op een plancha bakplaat. Voor dit recept heeft u nodig:
- (Stok)brood
- Burrata
- Vijgen
- Basilicum
- Olijfolie
- Plancha/bakplaat/grillplaat
Zo maakt u het:
- Warm de plancha op en maak een beetje vet met olijfolie.
- Snijd het (stok)brood en grill deze kort op de bakplaat.
- Snijd de vijgen in kwarten en bak ook deze kort op de bakplaat.
- Beleg het broodje met burrata, stukjes vijg en een blaadje basilicum.
Vega pizza
Pizza uit de pizzaoven boven het vuur, het geeft extra smaak en een knapperige bodem. Uheeft nodig:
- Pizzabodem
- Tomatensaus of passata
- Jonge geraspte kaas
- Toppings naar keuze (bijv. Olijven, courgette, paprika, vegetarische spekjes, champignons)
- Barbecue met pizzaoven of complete pizzaoven
Zo maakt u het:
- Verwarm de pizzaoven tot ongeveer 200 °C – 250 °C.
- Strooi bloem op de pizzasteen. Wordt de bloem binnen 30 seconden bruin? Dan is de pizzasteen heet genoeg.
- Maak uw pizza met ingrediënten naar keuze en plaats deze in de oven.
- Draai de pizza af en toe voor een knapperige bodem en gelijke garing.
- Besprenkel eventueel olijfolie over de pizza en smullen maar!
Vlees recept van de barbecue
Bij barbecueën denkt u vaak aan grote stukken vlees, kipspiesjes en hamburgers. Naast bovengenoemde alternatieven is een stukje vlees van de grill natuurlijk ook erg lekker.
Spareribs van de grill
Een klassieker voor de barbecue is natuurlijk een sparerib dat zo van het bot valt, van de grill. Dit heeft u nodig:
- Spareribs (zonder marinade)
- Pittige kruiden mix
- Ketjap of andere barbecue marinade
- Citroen
- Mosterd
- Honing
- Suiker
- Knoflook
- Kamado BBQ met deksel
Zo maakt u het klaar:
- Maak een marinade van kruiden, ketjap, suiker, honing, mosterd, citroen en knoflook. Marineer de spareribs hier minimaal 3 uur in. Houdt nog een beetje marinade over voor later.
- Verwarm de barbecue tot ongeveer 180 °C met kolen.
- Plaats de spareribs op indirect vuur in de barbecue en laat deze ongeveer 1 uur tot 1,5 uur garen.
- Verplaats de spareribs nog even kort (10-20 minuten) naar direct vuur door een knapperig korstje.
Tip: geef de spareribs tussendoor nog een keer een extra laagje marinade voor extra smaak.
Groentes in ham
Op een subtiele manier vlees verwerken in een gerecht kan ook zeker van de grill. Rol uw favoriete groentes in een spekreepje of stukjes worst door het gerecht. Dit heeft u nodig:
- Groente naar keuze (bijv, asperges, boontjes, wortel, courgette, paprika)
- Spek- of ham plakken
- Boter
- Bloem
- Groentebouillon
- Grill of bakplaat
Hoe maakt u het:
- Meet de bakplaat of grill warm.
- Eventueel: stoof de harde groentes kort.
- Rol de groentes in de ham plakken en grill deze kort op de grill.
- Maak met boter, bloem en bouillon, een botersausje en serveer eventueel met aardappeltjes.
Oneindig veel opties voor barbecue recepten
Bijna alles wat binnen op het fornuis klaargemaakt kan worden, kan op welke manier dan ook, ook zeker op de barbecue gemaakt worden. Denk buiten de box en maak uw favoriete eens van de grill of bakplaat. Dit geeft extra smaak aan de ingrediënten en kan van simpele ingrediënten een mooi gerecht maken. U vindt diverse genoemde barbecue, grillplaten en plancha barbecue in onze webshop. Meer inspiratie vindtu in diverse blogs.