Keramische kamado bbq: te gebruiken voor ieder gerecht

Keramische kamado bbq: te gebruiken voor ieder gerecht}

Van alle typen barbecues is de kamado keramische barbecue toch wel een van de bekendste. Iedereen kent wel iemand met een “bbq ei” in de tuin in een hippe kleur. En terecht, want de kamado bbq is een zeer veelzijdige barbecue. Voor ieder gerecht is wel een manier te bedenken, zodat het met behulp van de kamado gemaakt kan worden. Lees verder en kom alles te weten over dit type barbecues. 

Wat is een kamado bbq?

Een kamado barbecue is een keramische barbecue in de vorm van een ei. Deze vorm is specifiek gekozen voor de meest optimale luchtcirculatie waardoor de warmte in de barbecue goed verdeeld wordt. Hierdoor is de temperatuur en de gaarheid van het gerecht makkelijker tot een optimaal resultaat te brengen.

De voordelen van een keramische bbq:

  • Warmte verspreiding: door de keramische wanden en diverse luchtschuifjes kan de temperatuur in de barbecue zeer nauwkeurig worden gecontroleerd.
  • Veelzijdigheid: door de verschillende beschikbare accessoires en de temperatuur regeling kunnen er diverse kooktechnieken worden toegepast met een kamado. Denk hierbij aan langzaam stoven op een lage temperatuur maar ook koken aan het spit of juist een pizza bakken.
  • Duurzaam materiaal: keramiek is, als het goed gebruikt wordt, een zeer duurzaam materiaal. Keramiek staat bekend als een waterdicht, vuurbestendig en slijtvast materiaal. Deze kenmerken maken het materiaal duurzaam én goed geschikt voor barbecues.

Welke kooktechnieken met een keramische barbecue?

De kooktechnieken die we graag uitlichten zijn:

  • Grillen
  • Stoven
  • Bakken
  • Garen
  • Roken

Grillen op de kamado grill

Grillen op een kamado is gelijk aan grillen op iedere andere barbecue. Houdt de deksel van de kamado het liefst open zodat er veel zuurstof bij de houtskool kan en de temperatuur goed kan oplopen. Daarbij is grillen vaak vrij kort en draait u de ingrediënten regelmatig om de perfecte garing en het knapperige korstje te krijgen.

Stoven op de kamado bbq

Stoven is een kooktechniek waarbij de ingrediënten in een flinke laag vloeistof (bouillon, kookvocht etc.) staan en door de hitte van de vloeistof garen. Deze techniek is goed uit te voeren op de kamado door de deksel langer dicht te houden en de temperatuur stabiel te houden. Hierdoor gaart het vlees langzaam, maar wordt dit wel goed mals zoals een sukadelap of lamsschouder. Dit wordt ook wel slow cooking genoemd. Er komen geen hoge temperaturen aan te pas maar juist de constante temperatuur maakt het gerecht tot een succes.

Gietijzeren pannen zoals een Dutch oven of kampvuurpot zijn hier perfect voor bestemd. Deze pannen houden de temperatuur goed vast en stoten dit geleidelijk uit voor een gelijke en langzame garing.

Bakken op een bakplaat in de kamado grill

Bakken op een barbecue lijkt erg op grillen. Vaak wordt grillen op een zo geheten grillrooster gedaan waarbij bakken vaak op een grillplaat of bakplaat gebeurt. Bakken heeft het voordeel dat vocht en smaken nog beter in de ingrediënten blijven en dus sappig en mals blijven. Gebruik een bakplaat in de kamado, laat deze goed heet worden en bak vlees of andere ingrediënten kort op de bakplaat voor een smaakvol gerecht.

Garen op de kamado bbq

Garen is een kooktechniek dat lijkt op stoven, echter wordt hier veel minder vocht gebruikt. Waar ingrediënten bij stoven in veel vocht langzamer worden gegaard, gebruikt u bij garen minder vocht en wordt het vocht en de ingrediënten vaak in zijn geheel als saus gebruikt.

Keramische kamado bbq: ook geschikt als rookoven

Als laatste is ook koud of warm roken een kooktechniek dat met de kamado bbq gedaan kan worden. Door de constante temperatuur en de dichte deksel is roken makkelijk te bewerkstelligen in een keramische kamado. Meer informatie over de kooktechniek roken vindt u in onze blog. Een populair gerecht van de kamado bbq is bijvoorbeeld koud gerookte zalm. Heerlijk op een bagel met wasabimayonaise en veldsla. Goed om te weten bij roken: dit proces duurt vaak erg lang. Houdt hier dus rekening mee en begin het liefst al een dag van tevoren met (voor)bereiden.

kamado kooktechnieken

Receptideeën voor uw kamado bbq

Zoals hierboven benoemd is de keramische kamado bbq een zeer veelzijdige barbecue. Diverse kooktechnieken kunnen met slechts één barbecue worden uitgevoerd waardoor het scala aan gerechten bijna oneindig is. Heeft u ook al trek gekregen? Hier vindt u 3 populaire gerechten die u op de kamado grill kunt bereiden.

Garnalenspiesjes (direct grillen)

Ingrediënten:

  • 500 g grote garnalen, gepeld en ontdarmd
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el citroensap
  • 1 tl paprika
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de Kamado grill voor op hoge directe hitte (ongeveer 200-230 °C).
  2. Meng de olijfolie, knoflook, citroensap, paprika, zout en peper in een kom.
  3. Marineer de garnalen 15-20 minuten in het oliemengsel.
  4. Rijg de garnalen aan spiesjes en grill ze 2-3 minuten per kant, tot ze roze en stevig zijn.
  5. Serveer met extra citroensap.

Biefstuk (Reverse Sear)

Ingrediënten:

  • 2 biefstukken (ribeye, entrecote of uw favoriete snit)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 el olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn

Stappen:

  1. Verwarm de Kamado grill voor op lage indirecte hitte (ongeveer 110-120 °C).
  2. Kruid de biefstukken royaal met zout en peper.
  3. Plaats de biefstukken op het rooster en rook ze tot een interne temperatuur van ongeveer 48°C.
  4. Haal de biefstukken van de grill en verhoog de hitte naar hoge directe hitte (ongeveer 230°C).
  5. Smeer de biefstukken licht in met olijfolie en grill ze snel 1-2 minuten per kant voor een mooie korst. Serveer met rozemarijn.

Roken: Gerookte Kippenborst

Ingrediënten:

  • 2 kippenborsten
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gerookte paprika
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl ui-poeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Houtsnippers (appel- of hickoryhout)

Stappen:

  1. Verwarm de Kamado grill voor op lage indirecte hitte (ongeveer 110-120 °C). Week de houtsnippers in water gedurende 30 minuten en voeg ze toe aan de kolen.
  2. Meng olijfolie, gerookte paprika, knoflookpoeder, ui-poeder, zout en peper in een kom.
  3. Wrijf de kippenborsten in met het kruidenmengsel.
  4. Plaats de kippenborsten op het rooster, weg van directe hitte, en rook gedurende 1,5-2 uur tot een interne temperatuur van 74 °C.
  5. Laat de kippenborsten 5 minuten rusten voor het snijden en serveren.

Diverse kamado barbecue en bijpassende accessoires

Bent u enthousiast geraakt over de kamado bbq? Twijfel niet en neem een kijkje in onze webshop voor diverse kamado modellen. Zelfs voor de kleinere tuin of balkon is er een kleine kamado of ga juist voor een kamado XL voor de complete ervaring.

Breidt de tuin uit tot een complete kamado buitenkeuken door middel van een kamado table van OFYR. Plaats de kamado in de tafel en ga direct aan de slag op het werkblad. Voldoende ruimte om culinaire hoogstandjes klaar te maken met de kamado grill.

Grillrooster, pizzasteen en meer kamado accessoires

Naast een fijne werkbank zijn er nog tal van accessoires die ook een fijne toevoeging zijn voor uw kamado. Gek op pizza bakken? Plaats een pizzasteen in de kamado, laat deze even warm worden en bak knapperige pizza's binnen enkele minuten.

Maak nog optimaler gebruik van uw kamado met de The Bastard verhoogde grill. Hiermee creëert u meer ruimte tussen de hittebron en het vlees waardoor de garing langzamer en gelijkmatiger gaat. Daarbij creëert u meer ruimte in de kamado en kunt  een barbecuerooster én deze halvemaan rooster tegelijk gebruiken.

kamado accessoires

Ontdek de kamado barbecue en geniet zelf van de mogelijkheden

Wilt u de hype van de kamado barbecues niet missen? Shop direct uw kamado grill en deel uw beste kamado-gerecht met #terrashaardshop of stuur uw recept via de e-mail en laat ons meegenieten van uw heerlijke creaties!

The Bastard Druippan
Verkrijgbaar in verschillende afmetingen
Vervaardigd uit hoog metaal
OP VOORRAAD, direct leverbaar
As low as 22,95
The Bastard Chicken Sitter
L 12.8 x B 12.8 x H 11.2 cm
Past op alle The Basard modellen
OP VOORRAAD, direct leverbaar
24,95
The Bastard Regular compacto completo
L 57 x B 56 x H 78 cm
Inclusief onderstel en zijplankjes
OP VOORRAAD, direct leverbaar
Special Price 589,00 Regular Price 699,00
The Bastard VX Medium Complete
Hoogte: 126 cm | Ø Grill: 40 cm
Top model Kamado
OP VOORRAAD, direct leverbaar
Special Price 1.648,00 Regular Price 1.899,00