Leef u uit op de Plancha, dé trend van deze zomer! }

Staat uw vuurschaal of vuurkorf prachtig in de tuin maar zoekt u nog een manier om eenvoudig buiten te koken? Leef u deze zomer dan uit op de plancha's van BonFeu. Zo kunt u het plancha bakken ontdekken en deze zomer deze kooktechniek uitgebreid uitproberen. 

Wat is plancha bakken eigenlijk?

Plancha bakken is een zeer oude techniek om eten klaar te maken maar wordt steeds populairder. Het vindt haar oorsprong in Baskenland waar er werd gekookt op hete stenen. De techniek achter het plancha bakken is eenvoudig maar effectief! Door de hoge temperaturen van de plancha plaat (300-330°C) wordt het vlees aan de buitenkant dicht geschroeid en blijven alle sappen in het vlees. Eigenlijk kunt u het ook wel plancha grillen noemen. Met plancha bakken behoudt u de pure smaak van het vlees en is deze toch sappig en mals om te eten.  

De voordelen die plancha bakken heeft

Waarom zou u eigenlijk de plancha gebruiken voor het koken? Het is als eerste een uiterst gezonde manier van koken. De hoge temperatuur zorgt voor een korte baktijd waardoor u zoveel mogelijk voedingswaardes in uw gerecht behoudt. Daarnaast hoeft u niet veel vet te gebruiken om te bakken en voegt u dus weinig vetten toe aan het eten. Het is een makkelijke manier op wat ingrediënten te bakken en tegelijkertijd te kunnen genieten van een fijn vuurtje. Zoals op de Bonfeu BonVes vuurkorf. Deze vuurkorf heeft als extra aan te schaffen optie een BonFeu plancha waarmee u nog gemakkelijker uw vuurkorf kunt ombouwen tot plancha barbecue. 

Een heerlijk vier-gangen diner met de plancha

Het bakken op een plancha biedt verschillende mogelijkheden voor een heerlijke maaltijd. Begin de dag met een goed gebakken eitje met krokante spek of een heerlijk pannenkoekje. Voor de lunch kunt u ook ontzettend lekkere dingen op tafel zetten. Rooster een paar sneetjes brood, bak een lekker visje of maak een prachtige goudbruine croque-monsieur op de plancha plaat! Met de BonFeu spatel draait u uw ingrediënten makkelijk om en maakt u het perfecte gerecht. U kunt al helemaal los gaan bij het klaar maken van een diner. Een goed stuk vlees, vis of kip is altijd een goed idee op de plancha maar met wat aardappeltjes en groentes heeft u een complete maaltijd klaar. Schaaldieren zijn ook een echte aanrader om op de plancha te bereiden, grill een paar goede gamba's of maak een zalm klaar. 


Wist u dat door het verdelen van het hout in het vuur meerdere warmtezones ontstaan op de plancha? Op die manier kunt u spelen met de warmte en is er geen gerecht te gek voor de plancha! 


Als laatste mag het dessert natuurlijk niet ontbreken bij een goed diner. U zult denken “een dessert maken op een warme plancha, dat kan toch niet?”. Toch kunt u een aantal heerlijke dessert gerechten op tafel zetten, zelf gemaakt op de plancha. Of u nu fan bent van een pannenkoek als dessert of een heerlijk stukje fruit, maak het op de plancha en na enkele minuten geniet u van een heerlijk toetje. De BonFeu BonBiza is het paradepaardje op het gebied van plancha bakken. Een compleet diner kan makkelijk verzorgd worden op de buitenkeuken.  

Tips voor het plancha bakken

Naast dat de plancha een zeer goede manier is om heerlijk buiten te koken geven onze chef-koks nog een aantal goede tips om het plancha bakken nog leuker en makkelijker te maken! 

  • Tip van chefkok Axel van Lent: “Olie de plancha bakplaat goed in met zonnebloemolie voordat u gaat bakken!”  
  • Tip van chefkok Armijn van Nierop: “Zorg dat alle ingrediënten (vlees/vis/groentes) droog zijn, zodat ze direct dichtschroeien. Zo krijgt u een mooie ‘roast’ smaak.” 
  • Tip van chefkok Bart van de Wal: “Als u vis op de plancha bakt kunt u het vel heel dun insnijden voor een gelijkmatige garing en om ervoor te zorgen dat de huid niet kromtrekt tijdens het bakken. Zorg ervoor dat de plancha de juiste temperatuur heeft, 200-250 graden Celsius.” 

Plancha bakken is zoals in deze blog beschreven een bekende manier om te genieten van het buiten koken. Deze kooktechniek is effectief en zeer makkelijk uit te voeren voor het snel klaar maken van een compleet diner! Bent u benieuwd naar nog meer van onze toppers wat betreft plancha bakken? Neem dan een kijkje op onze plancha bakken pagina.